Denstep Novaturn not communicating

Information and questions about Denford CNC Control electronics, general electrical issues, cables, diagrams, stepper motors, drives etc...

Moderators: Martin, Steve, Mr Magoo

Post Reply
bpmsl
CNC Expert
CNC Expert
Posts: 145
Joined: Mon 16 Nov , 2009 10:00 am

Denstep Novaturn not communicating

Post by bpmsl » Mon 22 Aug , 2022 18:01 pm

Hi All,
My Novaturn has been brilliant for many years but unfortunately today it's not communicating. 7 segment display cycles 0 then L with a flashing dot.

The varta 24v surface mount battery has spilled it's guts and left corrosion all over the board and around the rs232 connection. I've removed the battery (which was dead) and cleaned it up with contact cleaner but it's still not playing ball. I don't believe the battery is required as long as you don't mind downloading mint every time you fire it up. I'm wondering if some of the tracks have been damaged / dissolved. Many look like they are broken but I'd like a second opinion before I wade in...

Can anyone take a look at the picture of the PCB and advise if any of the damaged tracks are required for communication? I'm noting some of the chips aren't populated so some tracks may not be required.

I'm up for soldering wires to replace damaged tracks but I don't want to touch anything that isn't necessary.

I've also ordered an rs232 D9 null modem cable to check it's not the cables from the laptop to the denstep board.

Any thoughts would be great.

All the best
Barry M
Attachments
IMG_20220822_173826_1.jpg
IMG_20220822_173826_1.jpg (907.27 KiB) Viewed 3978 times

PeterE
Posts: 5
Joined: Fri 18 Sep , 2020 8:10 am
Hardware/Software: Autodesk Fusion360

Re: Denstep Novaturn not communicating

Post by PeterE » Mon 29 Jan , 2024 17:03 pm

Appreciate this is an old thread but my Micromill has had the same issue this weekend.

Worked well for years but was not used for a few months and then realised the battery had leaked on the DenStep motion controller.

Cleaned up the board and removed the battery and now the board at least lights up but now shows a L with a dot and the computer will not communicate with the mill.

Did you get the issue resolve and if so how?

bpmsl
CNC Expert
CNC Expert
Posts: 145
Joined: Mon 16 Nov , 2009 10:00 am

Re: Denstep Novaturn not communicating

Post by bpmsl » Mon 29 Jan , 2024 17:27 pm

Hi Peter, for me it was a combination of things, I ended up buying better quality cables and running the cable directly to the card from the laptop rather than using the box wiring loom. I also re-soldered the rs232 socket on the board and cleaned the white corrosion from around the connector.

I wouldn’t be surprised if it was just the wiring loom in the box, but I’d already done the maintenance on the board before I got to trying it.

Hope that helps.

All the best
Barry M

Post Reply