STL problems

Help and support using the 3D and Bitmap Machining CAM packages:
QuickCAM 3D, QuickCAM 3D Pro, QuickCAM 4D (rotary axis CAM)

Moderators: Mr Magoo, Martin, bradders, Steve

Post Reply
jwepjb
Posts: 15
Joined: Mon 28 May , 2012 15:19 pm
Hardware/Software: microrouter pro
quickcam pro
quickcam4d

STL problems

Post by jwepjb » Fri 01 Jun , 2012 15:03 pm

further stl problems

could you look at this file please
Attachments
car3.stl
(12.58 KiB) Downloaded 450 times

User avatar
Steve
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1226
Joined: Tue 21 Feb , 2006 16:15 pm
Location: Denford UK

Re: STL problems

Post by Steve » Tue 05 Jun , 2012 7:47 am

I have downloaded and opened in QuickCAM PRO without problem.

What was your problem?
Attachments
car 3 .jpg
car 3 .jpg (70.39 KiB) Viewed 6057 times

jwepjb
Posts: 15
Joined: Mon 28 May , 2012 15:19 pm
Hardware/Software: microrouter pro
quickcam pro
quickcam4d

Re: STL problems

Post by jwepjb » Mon 11 Jun , 2012 11:01 am

when we put this this through QuickCAM 4D a 'hole' appears in the base....please see attached screen shot
Attachments
When this was put through QuickCAM 4D this hole appears in the cutting path.docx
(237 KiB) Downloaded 422 times

User avatar
Denford Admin
Site Admin
Posts: 3586
Joined: Fri 10 Feb , 2006 12:40 pm
Hardware/Software: Go to User Control Panel > Profile
Enter as much information about your CNC hardware and software as you can - it makes it easier for everyone to know what you're talking about then.
Location: Sunny Brighouse
Contact:

Re: STL problems

Post by Denford Admin » Mon 11 Jun , 2012 16:46 pm

Hi,

We think we may have fixed the issue with holes on long triangles.
Can you try this BETA file out for us?
http://www.denfordata.com/downloads/Qui ... 10-exe.zip

It's just the QuickCAM4D.exe file so will just need copying into the program files directory.
Make a backup of the original QuickCAM4D.exe file before replacing it - just in case!

jwepjb
Posts: 15
Joined: Mon 28 May , 2012 15:19 pm
Hardware/Software: microrouter pro
quickcam pro
quickcam4d

Re: STL problems

Post by jwepjb » Thu 14 Jun , 2012 13:58 pm

our IT dept has done as asked and no difference in the holes appearing during a cutting path being made.
they have returned the orig. exe. file

many thanks for you support on this and i hope you can find a solution to the problem...if there is anything else we can do at our end please ask

Phill Burton

User avatar
Denford Admin
Site Admin
Posts: 3586
Joined: Fri 10 Feb , 2006 12:40 pm
Hardware/Software: Go to User Control Panel > Profile
Enter as much information about your CNC hardware and software as you can - it makes it easier for everyone to know what you're talking about then.
Location: Sunny Brighouse
Contact:

Re: STL problems

Post by Denford Admin » Thu 14 Jun , 2012 14:47 pm

What size cutter are you using ?
I didn't get any holes with your model and that latest .exe file :?

jwepjb
Posts: 15
Joined: Mon 28 May , 2012 15:19 pm
Hardware/Software: microrouter pro
quickcam pro
quickcam4d

Re: STL problems

Post by jwepjb » Fri 15 Jun , 2012 10:38 am

we use either 6mm or 1/4", and a 6mm in this case

the attachment is the stl. file we used in conjunction with the new exe.
Attachments
Jamie Hill.stl
(890.5 KiB) Downloaded 459 times

User avatar
Denford Admin
Site Admin
Posts: 3586
Joined: Fri 10 Feb , 2006 12:40 pm
Hardware/Software: Go to User Control Panel > Profile
Enter as much information about your CNC hardware and software as you can - it makes it easier for everyone to know what you're talking about then.
Location: Sunny Brighouse
Contact:

Re: STL problems

Post by Denford Admin » Mon 18 Jun , 2012 13:52 pm

I've just tried that model with a 6mm cutter in the new .exe and it looks ok to me (see toolpath screenshot below)
Are you sure you were running the new v1.10 file ? Go to menu > Help > About and check the version there.
Attachments
quickcam4d-jamie-hill.jpg
quickcam4d-jamie-hill.jpg (125.26 KiB) Viewed 5987 times

jwepjb
Posts: 15
Joined: Mon 28 May , 2012 15:19 pm
Hardware/Software: microrouter pro
quickcam pro
quickcam4d

Re: STL problems

Post by jwepjb » Tue 19 Jun , 2012 8:43 am

we are running Ver. 1-8-0-46

User avatar
Denford Admin
Site Admin
Posts: 3586
Joined: Fri 10 Feb , 2006 12:40 pm
Hardware/Software: Go to User Control Panel > Profile
Enter as much information about your CNC hardware and software as you can - it makes it easier for everyone to know what you're talking about then.
Location: Sunny Brighouse
Contact:

Re: STL problems

Post by Denford Admin » Tue 19 Jun , 2012 8:50 am

Ok, what I meant was, when you tried the new .exe I posted earlier are you sure it was actually running version 1.10 ?
I can't see why the problem would remain for you, but has been fixed for me in 1.10 with the same model and same tool size

jwepjb
Posts: 15
Joined: Mon 28 May , 2012 15:19 pm
Hardware/Software: microrouter pro
quickcam pro
quickcam4d

Re: STL problems

Post by jwepjb » Fri 22 Jun , 2012 9:25 am

we have opened 4d with the new exe. and we are running 1.10.0.51
attachment is the screen shot of the stl file with the holes still there
Attachments
latest exe.doc
(174.5 KiB) Downloaded 467 times

User avatar
Denford Admin
Site Admin
Posts: 3586
Joined: Fri 10 Feb , 2006 12:40 pm
Hardware/Software: Go to User Control Panel > Profile
Enter as much information about your CNC hardware and software as you can - it makes it easier for everyone to know what you're talking about then.
Location: Sunny Brighouse
Contact:

Re: STL problems

Post by Denford Admin » Mon 25 Jun , 2012 15:43 pm

Sorry - it looks like I posted an older version of 1.10 Beta in that .zip file :oops:

Download the .zip again and I'm sure it'll get rid of your hole issue (the .exe's modified date should be 25/06/2012 15:38)
http://www.denfordata.com/downloads/Qui ... 10-exe.zip

jwepjb
Posts: 15
Joined: Mon 28 May , 2012 15:19 pm
Hardware/Software: microrouter pro
quickcam pro
quickcam4d

Re: STL problems

Post by jwepjb » Thu 28 Jun , 2012 11:38 am

Problem sorted !! :D

many thanks for your time over this issue

phill

User avatar
Denford Admin
Site Admin
Posts: 3586
Joined: Fri 10 Feb , 2006 12:40 pm
Hardware/Software: Go to User Control Panel > Profile
Enter as much information about your CNC hardware and software as you can - it makes it easier for everyone to know what you're talking about then.
Location: Sunny Brighouse
Contact:

Re: STL problems

Post by Denford Admin » Fri 29 Jun , 2012 10:48 am

Excellent news :D

Post Reply