What is the different with QuickCAM 3D vs QuickCAM PRO?

Help and support using the 3D and Bitmap Machining CAM packages:
QuickCAM 3D, QuickCAM 3D Pro, QuickCAM 4D (rotary axis CAM)

Moderators: Steve, Mr Magoo, Martin, bradders

Post Reply
davidfhu
Posts: 33
Joined: Fri 23 Oct , 2009 15:27 pm

What is the different with QuickCAM 3D vs QuickCAM PRO?

Post by davidfhu » Mon 22 Mar , 2010 3:02 am

I am a newbie for Denford Milling Machine and Software.

Currently, I am working on QuickCAM 3D. But I notice that there is an other software by the name of QuickCAM PRO. Wonder what will be the different between this two software?
Best regards,

David Fhu

“Dream as if you'll live forever, live as if you'll die today.” - James Dean

User avatar
Denford Admin
Site Admin
Posts: 3588
Joined: Fri 10 Feb , 2006 12:40 pm
Hardware/Software: Go to User Control Panel > Profile
Enter as much information about your CNC hardware and software as you can - it makes it easier for everyone to know what you're talking about then.
Location: Sunny Brighouse
Contact:

Re: What is the different with QuickCAM 3D vs QuickCAM PRO?

Post by Denford Admin » Mon 22 Mar , 2010 12:19 pm

The pro version has more "fancy" machining types available:
Attachments
Plan_RasterRoughing1.jpg
Raster roughing and finishing.
Also includes a raster + waterline combination plan
Plan_RasterRoughing1.jpg (93.23 KiB) Viewed 5184 times
Plan_WaterLine.jpg
Waterline milling
Plan_WaterLine.jpg (185.29 KiB) Viewed 5184 times
Plan_Pencil1.jpg
Pencil milling
Plan_Pencil1.jpg (68.89 KiB) Viewed 5184 times
Plan_ParallelPencil1.jpg
Parallel Pencil milling
Plan_ParallelPencil1.jpg (116.14 KiB) Viewed 5184 times
Plan_HorizontalAreaClearance.jpg
Horizontal Area Clearance
Plan_HorizontalAreaClearance.jpg (84.21 KiB) Viewed 5184 times
Plan_CornerOffset1.jpg
Corner offset
Plan_CornerOffset1.jpg (157.17 KiB) Viewed 5184 times
Plan_ConstantStepover1.jpg
Constant Stepover
Plan_ConstantStepover1.jpg (158.29 KiB) Viewed 5184 times
Plan_AreaClearance1.jpg
Area Clearance
Plan_AreaClearance1.jpg (93.3 KiB) Viewed 5184 times

davidfhu
Posts: 33
Joined: Fri 23 Oct , 2009 15:27 pm

Re: What is the different with QuickCAM 3D vs QuickCAM PRO?

Post by davidfhu » Mon 05 Jul , 2010 8:35 am

Hi, Denford Admin.

Thank you for your information.

But what do all this Plans do? When do we need to make use of this Plans for our Milling in F1 D-Types and R-Types?
Best regards,

David Fhu

“Dream as if you'll live forever, live as if you'll die today.” - James Dean

User avatar
Steve
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1261
Joined: Tue 21 Feb , 2006 16:15 pm
Location: Denford UK

Re: What is the different with QuickCAM 3D vs QuickCAM PRO?

Post by Steve » Mon 05 Jul , 2010 9:17 am

We no longer supply QuickCAM 3D The PRO version has replaced it.

QuickCAM PRO has the same cutting stratergies as 3D plus lots of others. The other stratergies would allow you to improve the finish on a car. While the basic raster finishing is the quickest option there are contour lines left by the cutter. The other stratergies would allow you to finish areas of the model (using the custom boundary option) then add additional machining plans.

davidfhu
Posts: 33
Joined: Fri 23 Oct , 2009 15:27 pm

Re: What is the different with QuickCAM 3D vs QuickCAM PRO?

Post by davidfhu » Mon 05 Jul , 2010 9:20 am

Hi, Steve.

Thank you for your information.

But I understand that we need to pay extra on top of the milling machine as for the QuickCAM Pro, is that right?
Best regards,

David Fhu

“Dream as if you'll live forever, live as if you'll die today.” - James Dean

User avatar
Denford Admin
Site Admin
Posts: 3588
Joined: Fri 10 Feb , 2006 12:40 pm
Hardware/Software: Go to User Control Panel > Profile
Enter as much information about your CNC hardware and software as you can - it makes it easier for everyone to know what you're talking about then.
Location: Sunny Brighouse
Contact:

Re: What is the different with QuickCAM 3D vs QuickCAM PRO?

Post by Denford Admin » Mon 05 Jul , 2010 9:45 am

For making F1 cars, a raster plan is usually enough to get a good enough finish (before finish sanding by hand)

I would check with your F1 In Schools in-country coordinator to see if they have a special offer for QuickCAM 3D - I believe Denford have stopped supplying it, but F1 In Schools sometimes offer it free to schools when they sign up to the F1 challenge

davidfhu
Posts: 33
Joined: Fri 23 Oct , 2009 15:27 pm

Re: What is the different with QuickCAM 3D vs QuickCAM PRO?

Post by davidfhu » Mon 05 Jul , 2010 10:01 am

Thank you, Denford Admin.
Best regards,

David Fhu

“Dream as if you'll live forever, live as if you'll die today.” - James Dean

User avatar
Steve
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1261
Joined: Tue 21 Feb , 2006 16:15 pm
Location: Denford UK

Re: What is the different with QuickCAM 3D vs QuickCAM PRO?

Post by Steve » Mon 05 Jul , 2010 10:18 am

Where are you located?

With new machines we supply 2D software to allow you to make parts but QuickCAM PRO is somthing you have to purchase.

I do not think we supply the QuickCAM 3D anywhere now. It was available with F1 registration in the past as a special offer.

davidfhu
Posts: 33
Joined: Fri 23 Oct , 2009 15:27 pm

Re: What is the different with QuickCAM 3D vs QuickCAM PRO?

Post by davidfhu » Mon 05 Jul , 2010 10:53 am

Hi, Steve.

Thank you for your information. I will inform my users.

BTW, I am from Singapore.
Best regards,

David Fhu

“Dream as if you'll live forever, live as if you'll die today.” - James Dean

Post Reply