QuickCAM 3D V3 Could not read Inventor 10 stl file

Help and support using the 3D and Bitmap Machining CAM packages:
QuickCAM 3D, QuickCAM 3D Pro, QuickCAM 4D (rotary axis CAM)

Moderators: Mr Magoo, Martin, bradders, Steve

Post Reply
dhorine
Posts: 1
Joined: Tue 28 Mar , 2006 15:44 pm
Location: Roanoke, VA

QuickCAM 3D V3 Could not read Inventor 10 stl file

Post by dhorine » Thu 08 Jun , 2006 22:20 pm

After creating stl file from Inventor 10 and setting option to HIGH with stl export, Quick CAM 3D V3 says "Cannot read from file:" error.

Any suggestions?

User avatar
Denford Admin
Site Admin
Posts: 3589
Joined: Fri 10 Feb , 2006 12:40 pm
Hardware/Software: Go to User Control Panel > Profile
Enter as much information about your CNC hardware and software as you can - it makes it easier for everyone to know what you're talking about then.
Location: Sunny Brighouse
Contact:

Post by Denford Admin » Fri 09 Jun , 2006 9:38 am

If you can, try changing the output format from ASCII to binary or vice versa.

Does it read smaller (lower triangle count) files from Inventor OK ?

User avatar
Steve
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1267
Joined: Tue 21 Feb , 2006 16:15 pm
Location: Denford UK

Post by Steve » Mon 12 Jun , 2006 13:20 pm

Hi Dan,

If the file does not have enough triangles sometimes the STL is created with errors. If you want to e-mail the STL we can take a look at it and try importing it into other packages.

Do you have any other CAM package you can try to see if it imports?

User avatar
Steve
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1267
Joined: Tue 21 Feb , 2006 16:15 pm
Location: Denford UK

Post by Steve » Mon 12 Jun , 2006 17:40 pm

Have examined the file and tried to open it in several other CAM packages.

The STL is incomplete and some surfaces are not defined correctly. The problem shows up in 2 packages and would not open at all in 2 others. :oops:

This is most likely a problem with Inventer. Check the STL output again and also check the design of the car does not have any errors before it was exported.

Quick Cam has rejected the file because the data is currupt :!:


Check the car is not an assembly as assembled parts cannot be exported as an STL. :idea:

bhutzel
Posts: 1
Joined: Wed 15 Mar , 2006 15:47 pm

Exporting .stl from Inventor 11

Post by bhutzel » Thu 29 Mar , 2007 23:04 pm

I am having the same issue. One of my students designed an F1 car and we received the cannot read file error message when we try to import into QuickCAM Pro. The Inventor file has no missing parts or errors.

I am a manufacturing center and have imported many files. This is the first time this has occurred.

User avatar
Denford Admin
Site Admin
Posts: 3589
Joined: Fri 10 Feb , 2006 12:40 pm
Hardware/Software: Go to User Control Panel > Profile
Enter as much information about your CNC hardware and software as you can - it makes it easier for everyone to know what you're talking about then.
Location: Sunny Brighouse
Contact:

Post by Denford Admin » Fri 30 Mar , 2007 10:15 am

Hi, can you attach the STL file and we will try it here ?

I would also try saving the file as binary and ascii - if Inventor gives you the choice :?:

Post Reply