PITSCO - F1 Race System - No manual operation

Information and tips about the F1 In Schools, 4x4 In Schools and GT Racing in Schools challenges.

Moderators: Mr Magoo, Martin, bradders, Steve

Post Reply
User avatar
bradders
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1248
Joined: Mon 13 Feb , 2006 12:35 pm
Location: Brighouse, England
Contact:

PITSCO - F1 Race System - No manual operation

Post by bradders » Thu 16 Apr , 2009 7:08 am

Basically the launch system works OK in Automatic mode, but in Manual mode neither of the launch pods will work, have tried swapping the push buttons and pods over but the problem is still there.

User avatar
bradders
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1248
Joined: Mon 13 Feb , 2006 12:35 pm
Location: Brighouse, England
Contact:

Post by bradders » Thu 16 Apr , 2009 7:10 am

In a sitation where the system will work in AUTO MODE but not MANUAL MODE then usually the problem lies in the electronics on the Start Gate PCB

I'm almost 100% sure that the problem lies with the input pin toggled from the auto/manual selector switch. This is the same problem we've seen in the past. Current systems are built with protection against this.

To fix it, you need to replace the main processor chip in the Start Gate PCB (the PIC16F877 40-pin chip)..that will fix it.

lrocha
Posts: 1
Joined: Fri 19 Jun , 2015 15:43 pm
Hardware/Software: Microrouter
F1inschools Pitsco start system

Re: PITSCO - F1 Race System - No manual operation

Post by lrocha » Fri 19 Jun , 2015 15:47 pm

Just buy the chip (the PIC16F877 40-pin) in any electronic hardware store and replace the main processor chip in the Start Gate PCB?
This chip don´t need to be programmed?

Post Reply