TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Information and questions about Denford CNC Control electronics, general electrical issues, cables, diagrams, stepper motors, drives etc...

Moderators: Mr Magoo, Martin, bradders, Steve

pant
Posts: 24
Joined: Sat 19 Apr , 2008 18:03 pm

TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by pant » Sun 30 Oct , 2011 12:46 pm

Hello
I'm teacher in Greece and i have in my school TRIAC PC 1992 ( see foto) with original manuals and CDs. Before 20 years it was connected with 10 PCs on line . I found pc 486 +dos 6.22 and i load the fanucmd . COM 1 & COM2 are tested and it's ok ( with modem + tester program) . Connect COM1 with Tutor desk and COM2 with Machine.
COM1 Cable 9 way female to 25 way male ( 1-8,2-3,3-2,4-20,5-7,6-6,7-4,8-5,9-22 as manual says ).
COM2 the same as cable com2
When i run fanucmd it's says :
- machine installed
- IBM desktop progr. (Fanuc V2)
- Driver Keybd. 12. oct. 1993
- IBM VGA driver CRT 3. june 1992
- initialising MINT 3.28
- error 50 MINT controller disconnected
- the RS 232 link to the machine tool couldn't be established, check cables.
- VGA Driver removed
- keybd. driver removed
- RS232 driver removed
- error 128 software aborted
If i run heiden i have control with desk tutor but not with machine . The transmit it's ok , the rate,bits, ect it's ok
After all i suspect tha the problem is IN the Machine ( as i have read in the forum ) . The sgment display always light the number 8 .Could be the battery ( after 20 years??? , anything else???)
PLEASE HELP
Gregori greece, lesvos, Mitilini
Attachments
P1020784.JPG
P1020784.JPG (128.14 KiB) Viewed 7311 times
P1020776.JPG
P1020776.JPG (74.44 KiB) Viewed 7311 times
P1020774.JPG
P1020774.JPG (69.93 KiB) Viewed 7311 times

Martin
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1626
Joined: Fri 24 Feb , 2006 17:09 pm
Location: Brighouse

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by Martin » Sun 30 Oct , 2011 15:36 pm

The machine needs to be connected using a RS232 serial lead. The lead for the desck top tutor is what we called a straight pin to pin connector. We used to supply a 25 way to 25way D type RS232 lead then 2 x 9 to 25 way converters.

pant
Posts: 24
Joined: Sat 19 Apr , 2008 18:03 pm

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by pant » Sun 30 Oct , 2011 15:44 pm

Martin

Thats i'm doing but nothing . With and witout the 25 - 25 pin cable.

Martin
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1626
Joined: Fri 24 Feb , 2006 17:09 pm
Location: Brighouse

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by Martin » Sun 30 Oct , 2011 17:36 pm

The RS232 lead in the picture does not look like the correct one.

pant
Posts: 24
Joined: Sat 19 Apr , 2008 18:03 pm

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by pant » Sun 30 Oct , 2011 21:06 pm

the pins is as it says the manual.
if you mean that

9 Pin Female (computer end) 25 Pin Male (Machine)

9 Pin 25 Pin
2 --------------RED----------------------2
3 -------------WHITE---------------------- 3
8 --------------BLUE---------------------- 4
7 --------------BLACK--------------------- 5
5 -------------YELLOW-------------------- 7

(1, 4 & 6 linked in 9 Way) (6, 8 & 20 linked in 25 Way)

i have done it but still nothing

Martin
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1626
Joined: Fri 24 Feb , 2006 17:09 pm
Location: Brighouse

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by Martin » Mon 31 Oct , 2011 10:22 am

What is the version of the eprom?

Martin
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1626
Joined: Fri 24 Feb , 2006 17:09 pm
Location: Brighouse

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by Martin » Mon 31 Oct , 2011 18:50 pm

The RS232 lead between the machine & the computer should be different to the 9 to 25way connecting the desk top tutor to the computer.

pant
Posts: 24
Joined: Sat 19 Apr , 2008 18:03 pm

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by pant » Mon 31 Oct , 2011 22:39 pm

eprom 3.28 v1.0 f/s . In Pc the 2 serial after tested it's OK . com1 & com2 baud rate 9200 , parity none , 8, 1.
as Graham Bradley write to me

I connect in COM 2 the
in Female (computer end) 25 Pin Male (Machine)

9 Pin 25 Pin
2 --------------RED----------------------2
3 -------------WHITE---------------------- 3
8 --------------BLUE---------------------- 4
7 --------------BLACK--------------------- 5
5 -------------YELLOW-------------------- 7

(1, 4 & 6 linked in 9 Way) (6, 8 & 20 linked in 25 Way)
AND then i connect in COM 1 the adapter 9 pin to 25 pin A) as above 9pin to 25 pin + 25 pin to 25 pin as attachment
B) 9 pin to 25 pin 1-8,2-3,3-2,4-20,5-7,6-6,7-4,9-8,9-22 + 25 pin to 25 pin as attachent

the INTERNAL RS232 IN THE MACHINE IS
9 Pin Female (Control Card)---- 25 Pin FEMALE (Machine Output) 1-8,2-3,3-2,4-20,5-7,6-6,7-4,8-5,9-22

RESULTS : NOTHING FOR THE 2 ABOVE SENARIOS A & B . Martin can you please tell me what cable i use ??? The software i use is TRIAC , FANUCMD , HEIDEN , HEIDENK.

PLEASE TELL ME WHAT TO DO . i'm confused .
Thanks for your time
Attachments
25pin to 25pin cable details.pdf
(57.31 KiB) Downloaded 420 times

pant
Posts: 24
Joined: Sat 19 Apr , 2008 18:03 pm

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by pant » Mon 31 Oct , 2011 22:41 pm

i forggot that com 2 connect to desktop tutor with senarios A & B

Martin
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1626
Joined: Fri 24 Feb , 2006 17:09 pm
Location: Brighouse

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by Martin » Mon 31 Oct , 2011 23:10 pm

Have you tried the machine in both com ports?

pant
Posts: 24
Joined: Sat 19 Apr , 2008 18:03 pm

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by pant » Tue 01 Nov , 2011 5:37 am

Thanks a lot for asking

Yes
All the combination i tried but nothing
As i write the Triac was connected with 10 PCs before . Is it possible their is a dip switch in the Euro card that can change????
What aboute the Machine battery ????? May be the battery of PC ??? .
As I wrote the baud rate of COM1 &COM 2 was 9200,8,1,none . The screen is VGA.
What must be the rate in the software ???? The LED shows the number 8.

User avatar
Denford Admin
Site Admin
Posts: 3588
Joined: Fri 10 Feb , 2006 12:40 pm
Hardware/Software: Go to User Control Panel > Profile
Enter as much information about your CNC hardware and software as you can - it makes it easier for everyone to know what you're talking about then.
Location: Sunny Brighouse
Contact:

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by Denford Admin » Wed 02 Nov , 2011 10:35 am

I wouldn't worry about PC battery unless the default BIOS setting turns off the 2nd COM port ?
Check the BIOS IRQ settings for the COM ports
also check they match the options in the .go file - try to get the machine connecting on com1 (forget about the keyboard for now)
viewtopic.php?f=9&t=740

pant
Posts: 24
Joined: Sat 19 Apr , 2008 18:03 pm

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by pant » Thu 03 Nov , 2011 7:32 am

HI
because i'm sick i dont go to school
fisrt the COM1 & COM2 its OK . the baud rate in the pc for the 2 coms is 2400 ( not 9200) ,8,1,n
before that it was good to tell me
1) have i change the baudrate in the pc ??? and if yes what ???
2) what is the exac cable to put from pc to machine and pc to desktop .
3) which software i use ??? HEIDEN ,HEIDENK, FANUCMD, TRIAC ???
4) I suspect that the axis is ovveride and i want the manual or drawing for the axis to repair it
because before 10 days i heared hum loud for a wile.
5) do i have to remove the eurocard and replace it again???? have i check pins or dip switch in the cards???
6) which desktop i use ??? ( see attachment) when i use P2 DESKTOP

THANS FOR YOUR TIME
Attachments
P2.JPG
P2.JPG (57.88 KiB) Viewed 7235 times
P1.JPG
P1.JPG (61.43 KiB) Viewed 7235 times

User avatar
Denford Admin
Site Admin
Posts: 3588
Joined: Fri 10 Feb , 2006 12:40 pm
Hardware/Software: Go to User Control Panel > Profile
Enter as much information about your CNC hardware and software as you can - it makes it easier for everyone to know what you're talking about then.
Location: Sunny Brighouse
Contact:

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by Denford Admin » Thu 03 Nov , 2011 9:39 am

Hi,
Please reduce the sizes of your images - it makes reading the thread really difficult.
Get something like the image resizer here: viewtopic.php?f=17&t=597
Thanks

pant
Posts: 24
Joined: Sat 19 Apr , 2008 18:03 pm

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by pant » Thu 03 Nov , 2011 10:17 am

SORRY
OK THANKS
I desperately want same solution for the students

Martin
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1626
Joined: Fri 24 Feb , 2006 17:09 pm
Location: Brighouse

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by Martin » Thu 03 Nov , 2011 17:25 pm

How about another computer?

Or booting directly in to Dos.

pant
Posts: 24
Joined: Sat 19 Apr , 2008 18:03 pm

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by pant » Thu 03 Nov , 2011 17:56 pm

hello

I have old pc 486 with ONLY dos 6.2 .
I run only in dos
the 2 coms works OK tested with modem and software
in the AUTOEXEC.BAT i have input the command MODE COM1:9600,o,7,1 & MODE COM2:9600,o,7,1
so when pc opens they coms install .
Please can someone answer in the 5 questions above?????

User avatar
Denford Admin
Site Admin
Posts: 3588
Joined: Fri 10 Feb , 2006 12:40 pm
Hardware/Software: Go to User Control Panel > Profile
Enter as much information about your CNC hardware and software as you can - it makes it easier for everyone to know what you're talking about then.
Location: Sunny Brighouse
Contact:

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by Denford Admin » Fri 04 Nov , 2011 10:59 am

Most of us here don't know much about this software as it's before our time and have no hands-on experience with it - all we have is the knowledge we have gained from old documentation all of which is posted on this forum.
1) have i change the baudrate in the pc ??? and if yes what ???
I don't think the baudrate matters in DOS - the software will make it's own settings when it starts
2) what is the exac cable to put from pc to machine and pc to desktop .
I always recommend studying the cable shown here to connect from PC to machine
viewtopic.php?t=544
If nothing else you can check that the cables you have connect in the same way.
3) which software i use ??? HEIDEN ,HEIDENK, FANUCMD, TRIAC ???
Fanucmd.tri or heiden.tri according to this post: viewtopic.php?t=738
4) I suspect that the axis is ovveride and i want the manual or drawing for the axis to repair it
because before 10 days i heared hum loud for a wile.
Have you searched the forum for drawings ?
5) do i have to remove the eurocard and replace it again???? have i check pins or dip switch in the cards???
As far as I know there are no switches to set or change
6) which desktop i use ??? ( see attachment) when i use P2 DESKTOP
I'd forget about the Tutor for now and disconnect it completely - just get the machine working first
Use this post to operate the DOS software from a QWERTY keyboard
viewtopic.php?t=59
I think either TUTOR will work and they are just different key overlays - the black one will operate the Heidenhain software and the other will operate Fanucmd

pant
Posts: 24
Joined: Sat 19 Apr , 2008 18:03 pm

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by pant » Sat 05 Nov , 2011 7:11 am

First thanks for your advice.

Finally i have made triac to communicate with pc
i pullout the eurocard and put it back again , then i use FLSTEP with com1 only (QUERTY KEYBORD ) in fanucmtr software
running <fanucmd.exe > . the flstep.go was
viewtopic.php?f=9&t=2298&hilit=+opt+go

IBM.RS2 1
$3F8 4 MACHINE
QDENFORD.KBD 1
18.2 0
VGA.CRT 0
FLSTEP.APP

AND IT WORKSBUT the software is for lathe in the screen and i am connected with mill.
Then i can not control from keyboard the mill because the screen is in lathe mode , so WHAT DO I HAVE TO DO FOR THE MILL???
The only control from keyboard is <cooling on > .
what is the text .GO &.OPT for mill ???

THANKS GREGORI

Martin
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1626
Joined: Fri 24 Feb , 2006 17:09 pm
Location: Brighouse

Re: TRIAC PC _DOS ERROR COMMUNICATION

Post by Martin » Sat 05 Nov , 2011 10:34 am

.opt

NARROWSIMBOX 0
SHOWTOOL 0
USE3D 0
FANUC_SDEVICE machine
UTILS_MENU_1 Dos Access
UTILS_GO_1 dos
TOOLORIENT 0
HIGHSPINDLE 4000
HIGHFEED 2500
HIGHFEEDZ 1500
MAXCONTOUR 90
SLAVE_CONTOURFEED 0.15
SLAVE_CONTOURANGLE 0.15
XIO 1
ATC 0


.g0

IBM.RS2 2
$3F8 3 COM1
$2F8 3 MACHINE
DENFORD1.KBD 1
18.2 $3F8 4
VGA.CRT 0
FANUCMD.APP

Post Reply